Náboženský turismus - tradice nebo novodobý trend - Solčianska, Irina; Petrů, Zdenka, 1953-; Milko, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem náboženského turismu se zaměřením na pravoslaví. Práce si klade za cíl prozkoumat, zda současné podoby tohoto typu turismu vycházejí spíše z historické tradice, nebo zda odpovídají trendům moderní doby. Dále práce analyzuje socioekonomický dopad pravoslavného náboženského turismu a jeho vliv na místní ekonomiku a mezinárodní obchod. Teoretická část práce se věnuje vymezení pojmů, historickému vývoji náboženského turismu a charakteristice pravoslavného turismu v kontextu současných společenských změn, globalizace a digitalizace. Praktická část je založena na smíšené metodologii: zahrnuje polostrukturované rozhovory s duchovními, dotazníkové šetření mezi účastníky pravoslavných poutí, analýzu sekundárních dat o návštěvnosti vybraných poutních míst a konkrétní případovou studii rozdílností v pravoslavném a katolickém náboženském turismu.
Vedoucí práce: Zdenka Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses