Amazon.com jako politicko-ekonomický aktér v mezinárodních vztazích - Nguyenová, Anh Duong (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na firmu Amazon.com jako politicko-ekonomického aktéra v mezinárodních vztazích. Amazon.com je jednou z Big Tech firem, které představují specifickou a stále významnější podmnožinu nadnárodních korporací. Ukazuje se, že Amazon nepůsobí pouze jako podnikatelský subjekt, ale aktivně vystupuje jako globální vládce, který formuje politické i ekonomické prostředí napříč státními hranicemi. Prostřednictvím politického financování, lobbingu, datové infrastruktury a společenské odpovědnosti firem (CSR) ovlivňuje veřejný prostor i rozhodovací procesy. Přínosem práce je propojení konkrétních strategií vlivu Amazonu s širším teoretickým rámcem, což přispívá k hlubšímu porozumění rolím technologických korporací v rámci dynamiky transnacionálních aktérů.