Politiky Německa a Francie v oblasti jaderné energie a jejich vliv na formování postoje EU k jejímu využití (2019–2024) - Volencová, Eliška; Lisa, Aleš, 1956-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem postojů k jaderné energii ve Francii a Německu v letech 2019–2024 a jejich vlivem na tvorbu politiky Evropské unie v oblasti jaderné energie. Výzkum se zaměřuje na období od představení Zelené dohody (Green Deal), které bylo charakteristické snahou o dekarbonizaci a upřednostňování obnovitelných zdrojů, až po reakce na energetickou krizi způsobenou válkou na Ukrajině. Práce staví na liberální teorii mezinárodních vztahů, konceptu path dependence a pojmu energetické bezpečnosti, které společně umožňují vysvětlit národní preference a jejich institucionální zakotvení. Pomocí metod deskripce, komparace a diskurzivní analýzy zkoumá práci s jazykem a utváření diskurzů o jaderné energii ve veřejných vystoupeních klíčových politických představitelů Německa a Francie, čerpá také z relevantních článků zpravodajského serveru Politico. Cílem analýzy je identifikovat dominantní narativy, uzlové body a antagonismy jednotlivých národních diskurzů a jejich promítnutí do unijní politiky, stejně jako klíčové faktory, které jednotlivé diskurzy formovaly. Práce zároveň nastiňuje možné scénáře dalšího vývoje jaderné politiky EU.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses