Individualizace odpovědnosti v environmentálním diskurzu : Případová studie individuální uhlíkové stopy - Kubalová, Františka; Lisa, Aleš, 1956-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Klimatická změna je jednou z nejzávažnějších hrozeb lidstva a je řešena jak na mezinárodní, tak i na individuální úrovni. Růst neoliberálních ideologií v západní společnosti vedl k individualizaci odpovědnosti za environmentální problémy. Vina a odpovědnost za řešení klimatické změny tak spadá na jednotlivce a strukturální, politické a ekonomické příčiny jsou upozaděny. Případem individualizace odpovědnosti je i koncept individuální uhlíkové stopy, která označuje emise jako následky každodenních lidských činností. Právě individuální uhlíková stopa byla poprvé veřejnosti představena mezi lety 2000 a 2008 mediální kampaní Beyond Petroleum ropné společnosti British Petroleum. V této práci jsou zkoumány tři mediální výstupy této kampaně. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem kampaň individualizuje odpovědnost za klimatickou změnu. Využitím kritické diskurzivní analýzy, konkrétně Faircloughova třídimenzionálního modelu, je zkoumán nejen text, ale i širší ideologické rámce individualizace odpovědnosti. Práce dochází k závěru, že diskurz kampaně rámuje klimatickou změnu jako problém individuálního chování a tím přenáší odpovědnost z korporací a systémových struktur na jednotlivce. Analyzované texty posilují hegemonii neoliberalismu a vytvářejí nový diskurz individuální uhlíkové stopy, který přetrvává do současnosti.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses