Evropský akt o čipech : diverzifikace dodavatelských řetězců jako cesta k technologické suverenitě - Skrbek, Daniel; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadů Evropského aktu o čipech na strukturu polovodičových dodavatelských řetězců a schopnost Evropské unie dosáhnout technologické suverenity v této strategicky významné oblasti. Práce nejprve popisuje teoretický rámec globálních hodnotových řetězců, ekonomickou bezpečnost a koncept strategické autonomie. Následně analyzuje současnou situaci v oblasti dovozu polovodičů do EU s důrazem na hlavní obchodní partnery a rizika vyplývající ze současné struktury. Hlavní část práce se zaměřuje na Evropský akt o čipech, kde jsou zhodnoceny cíle a opatření přijatá k posílení domácí produkce polovodičů. Prostřednictvím analýzy obchodních dat, literární rešerše, komparace přístupů EU a USA a SWOT analýzy jsou vyhodnoceny reálné přínosy a limity evropského přístupu. Výsledky práce ukazují, že přes významný institucionální pokrok a vytyčené cíle zůstává diverzifikace dodavatelských řetězců a dosažení technologické nezávislosti EU náročnou výzvou, která vyžaduje další strategické a investiční kroky.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses