Vnímání role podnikání a atraktivita podnikání pro generaci Z v ČR - Stavrovský, Michal (2025)
Tato práce zkoumá postoje české generace Z k podnikání prostřednictvím dotazníkového šetření s 327 respondenty generace Z. Více než 70 % respondentů považuje podnikání za atraktivní, přičemž mladší respondenti (ročníky 2005–2012) vykazují výrazně pozitivnější postoje. Zájem o podnikání motivuje svoboda, finanční odměna a seberealizace, zatímco finanční riziko, nejistota a nezkušenost jsou hlavními bariérami. Většina respondentů si pozitivně spojuje pojem „podnikatel“ a většina se také domnívá, že podnikání je přínosem pro českou společnost, ekonomiku a tvorbu pracovních míst. Generace Z kritizuje podporu podnikání ve školství. Téměř 62 % ji považuje za nedostatečnou a má nejednotný názor na podporu podnikání ze strany státu obecně. Výzkum ukazuje velmi nízký zájem o zaměstnání ve veřejném sektoru napříč všemi demografickými skupinami. Mezi doporučení patří zlepšení vzdělávání v oblasti podnikání, snížení byrokracie a větší podpora začínajících podnikatelů.