Vybrané problémy mezinárodní silniční kamionové dopravy - Kočárková, Michaela (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými problémy mezinárodní silniční kamionové dopravy. Zvláštní důraz je kladen na dopady evropské legislativy, zejména tzv. Mobility balíčku, na výkon profese profesionálního řidiče. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První kapitola analyzuje legislativní rámec a nově přijatá opatření v oblasti pracovní doby, povinných odpočinků, kabotáže a povinného návratu vozidel a řidičů. Druhá kapitola se zaměřuje na kvantifikaci nedostatku řidičů v Evropské unii, jeho hlavní příčiny a pracovní podmínky, které ovlivňují atraktivitu této profese. Třetí část práce přináší praktické poznatky z hloubkového rozhovoru se zástupcem dopravní společnosti, který ilustruje dopady legislativních změn na každodenní fungování dopravce