Čtyřdenní pracovní týden - Šrámková, Jitka (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá konceptem čtyřdenního pracovního týdne. První část práce se věnuje historickému vývoji pracovní doby, vlivu délky pracovní doby na psychiku a dále výhodám a nevýhodám čtyřdenního pracovního týdne pro zaměstnance a zaměstnavatele. Druhá část se zaměřuje na implementaci tohoto modelu v zahraničí. Třetí část je část praktická a zahrnuje vlastní výzkum realizovaný prostřednictvím hloubkových rozhovorů se zástupci firem a dotazníkového šetření mezi zaměstnanci. Výsledky jsou syntetizovány a vyhodnoceny. Výzkum se zaměřuje především na vnímané výhody a nevýhody a proces implementace. Dále porovnává názory zaměstnavatelů s názory zaměstnanců pracujících v klasickém pětidenním režimu a výsledky jsou doplněné o zkušenosti zaměstnanců pracujících ve čtyřdenním modelu. Nakonec práce nabízí doporučení a klíčové otázky pro zaměstnavatele, kteří uvažují o zavedení zkráceného modelu čtyřdenního pracovního týdne ve svých firmách.