Eroze demokracie a její důsledky pro NATO : případová studie Maďarska - Kuneš, Jiří; Dubský, Zbyněk, 1974-; Šitera, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady eroze demokracie v členském státě NATO na schopnost Aliance plnit své základní bezpečnostní funkce. Prostřednictvím jednopřípadové kvalitativní studie Maďarska analyzuje, zda a jak demokratický úpadek ovlivňuje soudržnost a efektivitu NATO. Práce je teoreticky ukotvena v konceptu bezpečnostního společenství, teorii kolektivní bezpečnosti a demokratického míru. Výzkumná část využívá metodu process tracing a zaměřuje se na tři klíčové oblasti: blokování ratifikace vstupu Švédska do NATO, účast Maďarska na aliančních vojenských cvičeních a postoje maďarské vlády k válce na Ukrajině. Zjištění ukazují, že demokratický deficit v Maďarsku má měřitelné negativní dopady zejména na politicko-diplomatickou úroveň spolupráce v rámci NATO, zatímco v oblasti vojenské interoperability zůstává Maďarsko spolehlivým partnerem. Práce tak přispívá k debatě o vnitřních hrozbách pro soudržnost NATO a o významu sdílených demokratických norem pro jeho dlouhodobou stabilitu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses