Optimalizácia prevádzkových nákladov v osobnej leteckej doprave : Komparatívna analýza nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair a skupiny Lufthansa Group - Holúbek, Šimon (2025)
Táto bakalárska práca sa zameriava na analýzu a porovnanie prevádzkových nákladov dvoch významných európskych leteckých skupín – nízkonákladovej Ryanair Group a tradičnej Lufthansa Group. Cieľom práce je identifikovať, aké konkrétne stratégie tieto spoločnosti využívajú na optimalizáciu svojich nákladov a ako sa tieto prístupy odrážajú v ich celkovej prevádzkovej efektivite. Teoretická časť poskytuje prehľad typickej štruktúry prevádzkových nákladov v leteckej doprave a vysvetľuje rozdiely medzi modelmi LCC a FSC. Praktická časť je založená na analýze údajov z výročných správ oboch spoločností za obdobie posledných dostupných desiatich rokov. Súčasťou analýzy je porovnanie výkonnostných ukazovateľov (PAX, ASK, RPK, EBIT), prevádzkových nákladov a EBIT marží. Práca tiež využíva korelačnú analýzu na určenie vplyvu jednotlivých nákladových položiek na ziskovosť. Z analýzy vyplýva, že Ryanair dosahuje vysokú prevádzkovú efektivitu predovšetkým vďaka dôrazu na minimalizáciu fixných nákladov napriek tomu, že Lufthansa dosahuje vyššie absolútne tržby a EBIT zisky.