Optimalizácia prevádzkových nákladov v osobnej leteckej doprave : Komparatívna analýza nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair a skupiny Lufthansa Group - Holúbek, Šimon; Procházka, Petr; Hinčica, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca sa zameriava na analýzu a porovnanie prevádzkových nákladov dvoch významných európskych leteckých skupín – nízkonákladovej Ryanair Group a tradičnej Lufthansa Group. Cieľom práce je identifikovať, aké konkrétne stratégie tieto spoločnosti využívajú na optimalizáciu svojich nákladov a ako sa tieto prístupy odrážajú v ich celkovej prevádzkovej efektivite. Teoretická časť poskytuje prehľad typickej štruktúry prevádzkových nákladov v leteckej doprave a vysvetľuje rozdiely medzi modelmi LCC a FSC. Praktická časť je založená na analýze údajov z výročných správ oboch spoločností za obdobie posledných dostupných desiatich rokov. Súčasťou analýzy je porovnanie výkonnostných ukazovateľov (PAX, ASK, RPK, EBIT), prevádzkových nákladov a EBIT marží. Práca tiež využíva korelačnú analýzu na určenie vplyvu jednotlivých nákladových položiek na ziskovosť. Z analýzy vyplýva, že Ryanair dosahuje vysokú prevádzkovú efektivitu predovšetkým vďaka dôrazu na minimalizáciu fixných nákladov napriek tomu, že Lufthansa dosahuje vyššie absolútne tržby a EBIT zisky.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses