Posouzení uhlíkové neutrality při výrobě a distribuci vody v kartonových obalech : Komparativní analýza dodavatelů - Zvon, Denys; Procházka, Petr; Sato, Alexej, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením uhlíkové neutrality v oblasti výroby a distribuce vody balené v kartonových obalech. Cílem bylo porovnat environmentální dopady dvou předních výrobců nápojových kartonů – společností Tetra Pak a Elopak – se zaměřením na emise oxidu uhličitého (CO₂) vznikající při výrobě, přepravě a likvidaci obalů. Pro analýzu byla využita metodika Life Cycle Assessment (LCA) v souladu s normami ISO 14040 a ISO 14044, která umožnila komplexní vyhodnocení jednotlivých fází životního cyklu produktů. Výsledky ukazují, že obaly Tetra Pak vykazují celkově nižší uhlíkovou stopu, zejména díky významné čisté úspoře emisí CO₂ v závěrečné fázi životního cyklu, kdy je možné recyklací materiálu ušetřit přibližně 1,15 tun CO₂ ročně. Naproti tomu Elopak v této fázi produkuje přibližně 1,03 tun CO₂ ročně. Rozdíl je způsoben zejména odlišným materiálovým složením a mírou recyklovatelnosti jednotlivých komponent. Z hlediska dopravy pak Tetra Pak těží z výhodnější logistiky a optimalizace přepravních tras. Na základě provedené analýzy byla formulována doporučení pro další snížení emisí, která zahrnují například zvýšení míry recyklace, investice do inovativních materiálů, snižování závislosti na fosilních palivech nebo zavádění programů cirkulární ekonomiky. Závěry práce poskytují důležité poznatky nejen pro výrobce obalů, ale i pro firmy hledající udržitelná řešení v oblasti balení vody.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses