Právo jako sociální konstrukt : Role ontologické bezpečnosti a diskurzu ve vztazích mezi Německým ústavním soudem a Soudním dvorem EU - Kocourek, Ondřej; Eberle, Jakub; Weinfurter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá rozhodnutím Německého ústavního soudu ve věci PSPP z roku 2020, které vyvolalo velkou právní i politickou kontroverzi tím, že zpochybnilo autoritu Soudního dvora Evropské unie. Práce zkoumá toto rozhodnutí optikou teorie kritických právních studií (CLS) a ontologické bezpečnosti (OB), a to pomocí nástrojů kritické diskurzivní analýzy. Cílem práce je ukázat, že rozhodnutí soudu nelze chápat pouze jako právní akt, ale jako komplexní sociální jev spojený s historickým vývojem, kolektivní identitou a společensko-politickým prostředím. Tato práce na základě analýzy textu rozsudku odhaluje, jak se prostřednictvím právního jazyka obnovuje ontologická bezpečnost jak samotné instituce soudu, tak i německé společnosti. Tím přispívá k mezioborové debatě o vztahu mezi právem, identitou a mocí.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses