Koncept hybridní války na případu ruských aktivit v České republice v letech 2014-2022 - Botek, Jakub; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá konceptem hybridní války na případu ruských aktivit v České republice v letech 2014–2022. Cílem je analyzovat, jaké nástroje hybridní války využívalo Rusko v ČR v jednotlivých dimenzích analytického rámce podle Mikaela Weissmanna, který zahrnuje dimenzi diplomatickou, ekonomickou, kybernetickou (technologickou), dimenzi informačních a vlivových operací, dimenzi nekonvenčních metod a dimenzi civilní a vojenskou. Práce využívá kvalitativní případovou studii a analýzu obsahu, přičemž čerpá z výročních zpráv a oficiálních dokumentů státních institucí, odborné literatury a mediálních výstupů. Výsledky ukazují, že ruské hybridní působení bylo systematické, dlouhodobé a zasahovalo do všech sledovaných oblastí: od špionáže a šíření dezinformací přes energetickou a ekonomickou závislost, kybernetické útoky a praní špinavých peněz až po podporu extremistických skupin a sabotážní operace. Klíčovým faktorem úspěšnosti těchto operací byla nízká odolnost části české společnosti a nedostatečná systémová obrana na počátku sledovaného období. Práce přináší komplexní pohled na ruské hybridní aktivity v ČR a poukazuje na potřebu posilování mediální a občanské gramotnosti, rozvoje kritického myšlení a mezinárodní spolupráce v oblasti obrany proti hybridním hrozbám.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses