Uploading švédských environmentálních politik do Evropské unie - Dyrhonová, Markéta; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Environmentální politika Evropské unie v posledních letech čelí rostoucí kritice – bývá označována za příliš nákladnou a zatěžující pro veřejné rozpočty států či konkurenceschopnost Unie. Právě v tomto kontextu nabývá na významu role těch států, které o její rozvoj aktivně usilují a snaží se ji prosazovat na evropské úrovni. Tato práce se zaměřuje na švédský přístup k prosazování ambiciózních národních environmentálních opatření do politiky EU, konkrétně v oblasti regulace mikroplastů. K tomu využívá koncept chytrého státu jako nástroje maximalizace vlivu členského státu. Cílem je prozkoumat, do jaké míry se Švédsko chovalo v souladu s doporučenými typy jednání – lobbování, zprostředkování a normativní podnikání – při prosazování svých priorit v oblasti mikroplastů. Výzkum je založen především na kvalitativní analýze oficiálních švédských cílů a priorit, výzev k mezinárodnímu jednání, doporučení švédských odborných agentur a regionálních uskupení, stejně jako prohlášení a vyjádření institucí EU a jejich expertních orgánů. Výsledky ukazují, že Švédsko postupovalo v souladu s rámcem chytrého státu, nejvýrazněji prostřednictvím lobbování, a to skrze odborné agentury SEPA a KemI, které prováděly výzkumy a aktivně šířily jejich výsledky. Významnou roli sehrála také příkladná národní implementace, která poskytla Švédsku legitimitu pro prosazování norem. Naopak méně využitý zůstal aspekt zprostředkování mezi aktéry a přímé personální propojení s evropskými institucemi. Zjištění naznačují, že aktivní zapojení Švédska urychlilo rozhodovací procesy a napomohlo formování politických směrů v oblasti regulace mikroplastů i přes nedominantní postavení státu v EU.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses