Srovnání přístupu Česka a Slovenska k bezpečnostním hrozbám v souvislosti s válkou na Ukrajině - Pokorný, Jan; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Šitera, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na srovnání přístupů České republiky a Slovenska k bezpečnostním hrozbám v souvislosti s válkou na Ukrajině v letech 2022–2023. Využitím teorie sekuritizace a kritické diskurzivní analýzy zkoumá, jak politické elity obou zemí definují, komunikují a legitimizují bezpečnostní opatření v reakci na vojenské i hybridní hrozby. Práce ukazuje, že ačkoliv jsou si Česko a Slovensko blízké historicky i institucionálně, jejich bezpečnostní diskurzy se významně liší. Český diskurz klade důraz na alianční závazky, ochranu demokracie a energetickou suverenitu, zatímco slovenský přístup reflektuje širší vnitropolitické rozdíly, vyšší míru přítomnosti proruských narativů a jinou dynamiku veřejné debaty. Srovnávací rámec založený na modelu nejpodobnějších systémů (most similar systems design) umožňuje identifikovat, jak různé politické, institucionální a kulturní faktory ovlivňují způsob, jakým jsou bezpečnostní hrozby chápány a prezentovány veřejnosti.Výsledky poukazují na zásadní roli politického diskurzu při formování bezpečnostní politiky a posilování legitimity státních opatření.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses