Proměny švédské zahraniční politiky mezi lety 2018 a 2024 a vliv vnitropolitických faktorů - Zmrzlíková, Adéla; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami ve švédské zahraniční politice v letech 2018 až 2024. Práce si klade za cíl zjistit, jak se proměnily dlouhodobé rysy této politiky, a to zejména v souvislosti se vstupem Švédska do NATO a změnou vlády v roce 2022. Zkoumá, které ze změn byly výsledkem nové pravicové vlády a její rozdílné politické ideologie a které byly ovlivněny i jinými vnitřními nebo vnějšími faktory. Nejprve je představen teoretický rámec práce, konkrétně Hermannův model zahraničněpolitické změny, který umožňuje analyzovat vliv jak vnitrostátních, tak mezinárodních faktorů. Následuje přehled tradičních rysů švédské zahraniční politiky a jejich proměny v daném období prostřednictvím srovnání zahraničněpolitických priorit předešlé a současné vlády. Na závěr je zjišťováno, jakým způsobem byly identifikované změny ovlivněny zmíněnými dalšími faktory. Výzkum má formu kvalitativní případové studie s využitím vládních dokumentů, stranických programů, odborné literatury i médií. Analýza ukázala, že došlo k výraznému posunu směrem k důrazu na bezpečnost a obranu na úkor předchozích priorit, jako byla humanitární pomoc či feministická zahraniční politika. Přesto žádná ze změn nebyla výlučně způsobena změnou vlády. Vždy se jednalo o kombinaci více faktorů, především ruské invaze na Ukrajinu. Významnou roli hrálo i veřejné mínění a názory vysokých vojenských představitelů. Změna vlády tak sice nebyla jediný určující faktor těchto proměn, nicméně vytvořila podmínky pro jejich implementaci.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses