Dopady války na Ukrajině na energetickou spolupráci mezi Spolkovou republikou Německo a Ruskou federací - Miřátský, Pavel; Eberle, Jakub; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj energetické spolupráce Spolkové republiky Německo a Ruské federace po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Zaměřuje se na pohled německé spolkové vlády a čtyř vybraných politických stran: CDU/CSU, SPD, AfD a Zelených. Výzkum využívá kvalitativní obsahovou analýzu založenou na teorii energetické bezpečnosti, a aplikovanou na primární zdroje jako jsou projevy kancléře Olafa Scholze, vládní dokumenty a předvolební programy jednotlivých stran. Výsledky výzkumu potvrzují hypotézy o zásadní diverzifikaci dodavatelů energií a posunu k obnovitelným zdrojům v Německu, a o postoji vybraných politických stran k energetické spolupráci založeném na jejich ideologické orientaci. Hlavním zjištěním je razantní obrat německé energetické politiky – opuštění dovozu ruských fosilních paliv, podpora alternativních zdrojů a diverzifikace dodavatelů – a různorodost postojů vybraných politických stran k dané problematice. Výzkum naznačuje, že zatímco CDU/CSU, SPD a Zelení odmítají energetickou spolupráci s Ruskem a podporují alternativní zdroje energií, AfD jsou pro obnovení a posílení energetické spolupráce s Ruskem.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses