Dopad politiky EU v oblasti emisí CO2 na zvolenou společnost - Mašková, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady evropské emisní politiky oxidu uhličitého (CO₂) na vybranou společnost Drivalia Lease Czech Republic s.r.o., která se specializuje na poskytování full service operativního leasingu v České republice. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část představuje význam automobilového průmyslu, přibližuje emisní politiku Evropské unie včetně klíčových legislativních aktů a jejich vliv na automobilový sektor. Praktická část je rozdělena do dvou kapitol. První se věnuje detailnímu představení společnosti Drivalia Lease, jejímu působení na trhu, přístupu k udržitelnosti a adaptaci na aktuální emisní požadavky. Druhá kapitola obsahuje analýzu získaných dat z rozhovorů s pracovníky společnosti, SWOT analýzu z pohledu udržitelnosti, charakteristiku cenotvorby a porovnání s oficiální podnikovou analýzou. V závěru jsou shrnuty celkové ekonomické dopady na podnik a jsou nastíněny budoucí výzvy.