Možnosti a limity secese : případová studie Čečenská republika - Lipovská, Kateřina; Přikryl, Pavel; Votoupalová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi a limity secese na případu Čečenské republiky. Vyhodnocení těchto aspektů je provedeno na základě remediální teorie, kterou formuloval Allen Buchanan. Tato teorie nabízí devět podmínek, na jejichž základě lze posuzovat možnosti a limity secese z právního, etického či ekonomického hlediska. Hlavním cílem této bakalářské práce je vyhodnocení těchto devíti podmínek na případu Čečenské republiky v časovém rozmezí od rozpadu Sovětského svazu až po současnost. Teoretická část se zaměřuje na představení současného stavu poznání, samotného pojmu secesionismus a podrobněji remediální teorie. Empirickou část tvoří jednopřípadová studie, v níž je nejprve představen vývoj rusko-čečenských vztahů s klíčovými milníky, které formovaly secesionistické snahy v Čečensku a následně je pozornost věnována vyhodnocení jednotlivých podmínek, které jsou tematicky rozděleny do tří kategorií. Z hlediska výzkumného záměru, je pro zhodnocení využita kvalitativní analýza primárních a sekundárních zdrojů. Závěry práce ukazují, že naplněny byly především podmínky týkající se porušování lidských práv nebo obrany kultury. Naopak limity čečenské secese představují především podmínky vyplývající z politicko-právní oblasti.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses