Zaměstnávání cizinců podle českého práva se zaměřením na postsovětské státy - Vácha, Martin (2025)
Cílem této bakalářské práce je komplexní zhodnocení právního rámce platných právních předpisů týkajících se zaměstnávání cizinců v České republice, se zvláštním důrazem na občany postsovětských republik. Práce identifikuje veškerá relevantní pobytová oprávnění a zahrnuje jejich omezení a možnosti na trhu práce spolu s dalšími specifiky. V souvislosti s probíhajícím konfliktem na území Ukrajiny je rovněž záměrem vyhodnocení současné právní úpravy speciálního víza Dočasné ochrany a na základě jednání na české a evropské půdě předpokládat budoucí vývoj. Zároveň je zahrnut evropský aspekt na českou právní úpravu a související mezinárodní dohody. V neposlední řadě, v rámci praktické části, jsou navržena de lege ferenda doporučení pro zlepšení právní úpravy a praxe v oblasti zaměstnávání cizinců, vycházející mimo jiné z komparace s polskou právní úpravou této problematiky. Rovněž práce obsahuje kvantitativní analýzu statistických dat o cizincích z postsovětských států na českém trhu práce včetně nelegálního zaměstnávání. Práce je přínosná pro odbornou veřejnost, která má zájem o tématiku migrace