Praní špinavých peněz v digitální sféře - Sasín, Oliver (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku praní špinavých peněz v digitální sféře, zejména ve spojení s kryptoměnami, virtuálními aktivy a moderními technologiemi. Cílem práce je popsat nejčastější metody a techniky využívané k legalizaci výnosů z trestné činnosti klasické i v digitálním prostoru, analyzovat současné regulační rámce (AML) v České republice a Evropské unii a sepsat dopady tohoto problému na ekonomiku, společnost a politiku státu. Práce rovněž analyzuje rozhodnutí o přestupcích Finančního analytického úřadu, udělované sankce a jejich souladu se zákonnými normami. Kombinací kvalitativní a kvantitativní analýzy autor poskytuje ucelený přehled o současných výzvách a nástrojích v boji proti praní špinavých peněz v digitální době.