Regulace fast fashion průmyslu v právu EU - Hettová, Natalia; Patočka, Radim; Andreisová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem rychlé módy (fast fashion) a jeho regulací v právu Evropské unie. Fast fashion představuje dynamicky se rozvíjející segment oděvního průmyslu, který zásadně ovlivňuje spotřebitelské chování, ekonomiku i životní prostředí. Výroba levného a snadno dostupného oblečení je spojena s nadměrnou spotřebou přírodních zdrojů, znečištěním vody a ovzduší, produkcí obrovského množství odpadu a závažnými sociálními problémy, včetně vykořisťování pracovníků a porušování lidských práv. Práce analyzuje stávající právní úpravu EU v oblasti fast fashion, přičemž zjišťuje, že aktuální legislativa se zaměřuje především na environmentální aspekty (například nařízení o ekodesignu a směrnice o odpadech), zatímco sociální dopady zůstávají často opomíjeny. Komparativní analýza přístupů EU a USA odhaluje rozdíly v míře centralizace a důrazu na udržitelnost. Na základě smíšeného výzkumu, zahrnujícího literární rešerši, případové studie a analýzu právních předpisů, je pak navržena úprava a doplnění stávající regulace EU. Doporučena je pak také kombinace tzv. hard law a soft law. Klíčovými pilíři úprav regulace jsou zvýšení transparentnosti, zlepšení pracovních podmínek a motivace firem k udržitelnějším a etičtějším obchodním praktikám. Práce zdůrazňuje nutnost komplexního přístupu, který by reflektoval jak ekologické, tak sociální aspekty tohoto globálního fenoménu.
Vedoucí práce: Radim Patočka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses