Právní překážky podnikání formou start-up v České republice - Jindrová, Denisa (2025)
Bakalářská práce se zabývá právními překážkami, které mají vliv na založení a rozvoj startupů v České republice. Hlavním cílem bakalářské práce je identifikovat právní překážky a s nimi související limity, kterým startupy čelí. Dílčím cílem je kritické zhodnocení problematiky a právní úpravy zaměstnaneckých akcií. Práce se rovněž věnuje možnostem financování startupové společnosti, jejich komparaci a určení vhodnosti jednotlivých druhů financování v různých fázích životního cyklu startupu. Práce se také zabývá analýzou náročnosti procesu založení startupu v České republice a ve Švédsku. Součástí je i popis startupového prostředí v obou zemích, včetně identifikace nejúspěšnějších startupů a analýzy jejich působení na trhu – jmenovitě se jedná o společnosti Rohlik.cz, Productboard, Mews, Klarna, Spotify a Voi Technology. Z analýzy vyplynulo, že se české startupy potýkají zejména s vysokou administrativní zátěží při zakládání společnosti, komplikovanou pracovněprávní legislativou, obtížným přístupem k financování a nedostatečným systémem zaměstnaneckých akcií a jejich právní úpravou. Nová legislativa zaměstnaneckých akcií přinesla částečné zlepšení, avšak systém zdanění zaměstnaneckých akcií zůstává komplikovaný. Většina startupů tak nadále zaměstnanecké akcie jako prostředek ke zvýšení motivace a loajality zaměstnanců nevyužívá, popřípadě se uchyluje k alternativním možnostem ESOP. Z analýzy dále vyplývá, že aktuálně Švédsko nabízí příznivější podmínky pro založení startupu než Česká republika, zejména díky vyšší míře digitalizace a jednoduššímu procesu založení společnosti. Z pohledu časové a finanční náročnosti založení startupu však nejsou rozdíly mezi oběma zeměmi tak výrazné. I přes zmíněné právní a ekonomické překážky má