Právní aspekty regulace umělé inteligence : Komparativní analýza Evropské unie a Spojených států amerických - Tomášek, Jakub; Patočka, Radim; Brandejský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou právní regulace umělé inteligence v Evropské unii a ve Spojených státech amerických. Cílem je porovnat oba přístupy, identifikovat jejich hlavní rozdíly, silné a slabé stránky a zhodnotit dopady na občany i podnikatelské prostředí. Práce analyzuje evropský Akt o umělé inteligenci, který zavádí harmonizovaná pravidla pro systémy AI na základě jejich rizikovosti, a klade důraz na ochranu základních práv a bezpečnosti. Naopak americký přístup je flexibilnější, spoléhá na sektorovou regulaci a podporuje inovace s minimem legislativních zásahů, jak ukazuje například dokument Blueprint for an AI Bill of Rights. Komparativní analýza ukazuje, že evropský model poskytuje vyšší míru právní jistoty a ochrany základních práv, zatímco americký přístup podporuje rychlý technologický rozvoj. Oba modely však čelí výzvám – EU riziku přeregulace a zpomalení inovací, USA nedostatečné ochraně práv a riziku regulatorní roztříštěnosti. V závěru práce jsou formulována doporučení, která naznačují možné cesty vzájemné inspirace a mezinárodní spolupráce, s cílem vytvořit efektivní a vyváženou regulaci umělé inteligence v globálním měřítku.
Vedoucí práce: Radim Patočka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses