Technologické transformácie amerického a nemeckého automobilového priemyslu - Lešo, Mikuláš (2025)
Táto práca sa zameriava na technologickú transformáciu automobilového priemyslu, najmä v kontexte softvérovo definovaných vozidiel (SDV). Cieľom je porovnať inovačné prístupy medzi americkými a nemeckými automobilkami, pričom sa skúmajú faktory ako disruptívne inovácie, podnikateľské prostredie a reakcie na technologické megatrendy. Americké startupy ako Tesla, Lucid a Rivian prosperujú v dynamickom podnikateľskom prostredí USA, čo im umožňuje flexibilný a disruptívny prístup k SDV. Na druhú stranu, tradičné nemecké automobilky čelia bariéram súvisiacim so zastaralými výrobnými modelmi a rigidnými štruktúrami vyplývajúce do značnej miery z ich prostredia. Táto analýza potvrdila, že aj keď si Nemecko udržiava silné postavenie v globálnom automobilovom sektore, USA je lídrom v oblasti SDV a digitálnych technológií. Záver práce ukazuje, že úspech v prechode na SDV závisí od schopnosti prispôsobiť sa digitálnej transformácii, integrovať softvér a hardvér a budovať silné partnerstvá s technologickými firmami. Práca tiež naznačuje, že Nemecko bude musieť prejsť zásadnými zmenami v organizačných štruktúrach a podnikateľskom prístupe, ak chce udržať svoju konkurencieschopnosť v tomto kľúčovom odvetví.