Přístupy k využití zisků z nerostného bohatství pro vytvoření suverénního fondu – případová studie využití lithia v ČR - Kopecký, David (2025)
Tato diplomová práce hodnotí různé přístupy ke správě neočekávaných příjmů, generovaných budoucí těžbou lithia v České republice. Práce shrnuje teoretické přístupy k využití neočekávaných příjmů (tzv. windfall) a analyzuje různé formy využití těchto zisků, jako jsou domácí spotřeba, daňové úlevy či uložení do devizových rezerv. Tyto způsoby správy nejsou pro českou ekonomiku optimální a naopak je vhodné tyto zisky spořit v rámci suverénních fondů. Dále je vymezena role suverénních fondů, jejich klasifikace, investiční strategie, s přihlédnutím pro optimální uplatnění pro Českou republiku. Česká republika by při založení suverénního fondu měla upředňostňovat spořicí funkci, případně i stabilizační. Závěrečná část obsahuje návrh teoretického modelu českého suverénního fondu financovaného z budoucích příjmů z těžby lithia.