Přístupy k využití zisků z nerostného bohatství pro vytvoření suverénního fondu – případová studie využití lithia v ČR - Kopecký, David; Sankot, Ondřej, 1988-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce hodnotí různé přístupy ke správě neočekávaných příjmů, generovaných budoucí těžbou lithia v České republice. Práce shrnuje teoretické přístupy k využití neočekávaných příjmů (tzv. windfall) a analyzuje různé formy využití těchto zisků, jako jsou domácí spotřeba, daňové úlevy či uložení do devizových rezerv. Tyto způsoby správy nejsou pro českou ekonomiku optimální a naopak je vhodné tyto zisky spořit v rámci suverénních fondů. Dále je vymezena role suverénních fondů, jejich klasifikace, investiční strategie, s přihlédnutím pro optimální uplatnění pro Českou republiku. Česká republika by při založení suverénního fondu měla upředňostňovat spořicí funkci, případně i stabilizační. Závěrečná část obsahuje návrh teoretického modelu českého suverénního fondu financovaného z budoucích příjmů z těžby lithia.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses