Vnímání značky LEGO® generací Z - Strunzová, Tereza; Sadílek, Tomáš; Šaurová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vnímáním brandu LEGO® generací Z, tedy skupinou mladých lidí narozených přibližně mezi lety 1997 až 2012. Cílem bakalářské práce je identifikovat, jak generace Z vnímá brand LEGO, a zjistit, jaké faktory ovlivňují její postoj k tomuto brandu. V teoretické části jsou popsány klíčové pojmy brand managementu, principy budování brandu v segmentu hraček a také marketingové strategie největších konkurentů. Součástí práce je také podrobný rozbor marketingové strategie samotného brandu LEGO, včetně jeho přístupu k inovacím, udržitelnosti a digitální komunikaci. Dále se práce věnuje generaci Z z pohledu vztahů, způsobu komunikace, přístupu k práci, vlivu výchovy a mediálních návyků. Praktická část vychází z vlastního kvantitativního dotazníkového šetření mezi zástupci této generace. Cílem výzkumu bylo ověřit formulované hypotézy a zjistit konkrétní postoje a vnímání brandu LEGO mezi mladými lidmi. V rámci výzkumu se objevilo několik zajímavých zjištění, přičemž mezi ty nejdůležitější patřilo zjištění, že LEGO Group by se měla více zaměřit na starší cílové skupiny, které představují významný potenciál pro budování dlouhodobé loajality. Dále se ukázalo, že ačkoliv brand LEGO realizuje řadu ekologických aktivit, povědomí mladých zákazníků o těchto krocích zůstává poměrně nízké. Výzkum také potvrdil, že generace Z čerpá informace zejména ze sociálních sítí a oficiálních webových stránek brandu, zatímco vliv influencerů nemá na jejich nákupní rozhodování takový vliv. Na základě těchto zjištění práce navrhuje konkrétní doporučení zaměřená na dvě hlavní oblasti – efektivnější komunikaci ekologických aktivit a posílení zaměření na starší cílové skupiny. Navrhovaná opatření zahrnují návrhový koncept, orientační časový harmonogram
Závěrem lze říci, že brand LEGO má silný potenciál dále růst, pokud dokáže lépe reflektovat hodnoty generace Z a vhodně oslovit i dospělé zákazníky, kteří si k ní uchovali vztah z dětství.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses