Odraz změn v bezpečnostní strategii Německa a Evropské unie : Analýza oficiálních dokumentů od roku 2014 - Pakhtusova, Alina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnávací analýzou čtyř bezpečnostních dokumentů Německa a Evropské unie od roku 2014 s cílem zjistit míru jejich shody a jak se změnili postupem času. Jako metoda je využita kritická diskurzivní analýza, která ve výsledku ukazuje vysokou míru podobnosti v oblasti základních chráněných hodnot a norem, přičemž se objevují i rozdíly ve vnímaní vojenské dimenze a definici jednotlivých hrozeb. Přínos práce spočívá ve hlubším porozumění bezpečnostnímu diskurzu v evropském regionu a jeho proměnám v reakci na měnící se geopolitické prostředí.