Odraz změn v bezpečnostní strategii Německa a Evropské unie : Analýza oficiálních dokumentů od roku 2014 - Pakhtusova, Alina; Eberle, Jakub; Weinfurter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnávací analýzou čtyř bezpečnostních dokumentů Německa a Evropské unie od roku 2014 s cílem zjistit míru jejich shody a jak se změnili postupem času. Jako metoda je využita kritická diskurzivní analýza, která ve výsledku ukazuje vysokou míru podobnosti v oblasti základních chráněných hodnot a norem, přičemž se objevují i rozdíly ve vnímaní vojenské dimenze a definici jednotlivých hrozeb. Přínos práce spočívá ve hlubším porozumění bezpečnostnímu diskurzu v evropském regionu a jeho proměnám v reakci na měnící se geopolitické prostředí.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses