Ekonomická diplomacie Madagaskaru - Cikánová, Nikola (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ekonomické diplomacie Madagaskaru. Cílem je zhodnotit ekonomickou a diplomatickou situaci tohoto ostrova a také jeho obchodní, diplomatické a ekonomické vztahy se zbytkem světa, neboť se jedná o ostrov, který je nejen rozmanitý svou přírodou, ale zároveň se dlouhodobě potýká s ekonomickými, politickými a strukturálními problémy. Práce vychází primárně z kvalitativních zdrojů. Získané poznatky jsou využity k přiblížení aktuální situace na Madagaskaru, a zároveň jsou využity pro navrhnutí přístupu na madagaskarský trh, který by zároveň mohl přispět k podpoře místních obyvatel. Výsledky práce ukazují, že ekonomická diplomacie hraje významnou roli ve fungování Madagaskaru, neboť jeho závislost na zahraniční pomoci je velice vysoká a to zejména ve sféře obchodní a finanční. Důraz je také kladen na rozvoj infrastruktury a mezinárodních vztahů pro posílení madagaskarské pozice nejen v regionálním měřítku.