Právní aspekty autonomních vozidel v právu ČR a vybraných zemí - Novotná, Tereza; Boháček, Martin, 1947-; Votava, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
S moderními technologiemi se setkáváme dnes a denně. Bylo by obtížné najít odvětví, kde v poslední době nedošlo k technologickému pokroku. Automatizace a s tím související vytvoření kyberneticko-fyzického prostoru, tj. IoT, spolu s umělou inteligencí představují další vyznané kroky kupředu v oblasti autonomní mobility. Tato diplomová práce se bude zabývat právě autonomními systémy se zaměřím na právní aspekty autonomních vozidel. Zvláštní pozornost bude věnovaná také drážním autonomním vozidlům. Globálním cílem této práce je především analyzovat současný stav právní úpravy provozu silničních a drážních autonomních vozidel v ČR za účelem následně anticipovat vývoj tuzemské právní úpravy do budoucna. Za tímto účelem se obecná část nejprve věnuje vymezení pojmu autonomní vozidlo v právním pojetí, základní klasifikaci umělé inteligence podle stupně automatizace, míry samostatnosti a schopnosti rozhodování. Následně se práce zabývá způsobem klasifikace autonomie jak u silničních, tak u drážních autonomních vozidel, neboť míra autonomie má přímý vliv na určení správného právního základu odpovědnosti z provozu. V závěru obecné části je za využití normativně-deskriptivní metody analyzována právní úprava autonomních vozidel v kontextu České republiky, práva Evropské unie a vybraných zemí. Zvláštní část navazuje na předešlou a nabízí komparaci zmíněných právních rámců. Navíc je práce rozšířena o další empirickou část v podobě kvalitativního výzkumu formou odborného rozhovoru s experty z oddělení nových technologií v dopravě na ministerstvu dopravy, kde autorka absolvovala stáž. Vzhledem k tomu, že se toto oddělení tématem práce přímo zabývá, její výstupy mají jak akademické, tak praktické využití.
V rámci de lege lata a úvah de lege ferenda je pak v závěrečné syntéze všech dílčích částí uvedeno doporučení pro budoucí řešení legislativních a institucionální změn, které by mohly usnadnit zavedení bezpečného a efektivního provozu autonomních vozidel v České republice.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses