Regulace trhu autonomních vozidel v EU - Zeman, Petr (2025)
Bakalářská práce se zabývá regulací autonomních vozidel v Evropské unii a jejím dopadem na mezinárodní obchod. Cílem bakalářské práce je identifikace právních překážek provozu autonomních vozidel v EU, rozdílů v regulacích mezi členskými státy EU, USA a Spojeného království, a jaký vliv mají tyto překážky na ekonomiku a obchod. K naplnění cíle je využita deskripce současného právního rámce, komparace jednotlivých přístupů a analýza identifikovaných překážek. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část představuje základní vymezení problematiky autonomních vozidel, jejich technické a právní aspekty v kontextu EU. Druhá část srovnává regulační přístupy v EU, USA a Spojeném království. Třetí část analyzuje konkrétní překážky mezinárodnímu obchodu, které z těchto rozdílů vyplývají.