Role personalisty ve škole : Perspektiva pedagogických pracovníků - Geršlová, Lea (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí personalisty na střední škole, respektive na střední odborné škole v Jihomoravském kraji. Cílem této práce je zjistit, jak pedagogičtí pracovníci vnímají roli personalisty, jeho personální činnosti a jejich dopad na pracovní spokojenost pedagogů a schopnost školy dosahovat svých cílů. Výzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření mezi pedagogickými pracovníky a je doplněn polostrukturovaným rozhovorem s personalistou. Výsledky výzkumu ukazují, že personalista je pedagogickými pracovníky vnímán pozitivně, zároveň však poukazují na rozdíly ve vnímání jeho role pedagogy a jím samotným. Práce je kombinací teoretických východisek s praktickým šetřením a nabízí doporučení, která mohou přispět k lepšímu nastavení procesů v konkrétní vzdělávací organizaci.