Analýza vlivu Kurzarbeit na nezaměstnanost mužů v Německu v období Velké recese - Krejčířová, Tereza; Šváb, Patrik; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu systému Kurzarbeit na nezaměstnanost mužů v Německu během období Velké recese (2007–2009). Cílem práce je zhodnotit efektivitu tohoto nástroje pracovní politiky jako prostředku ke stabilizaci trhu práce a snížení nezaměstnanosti v čase hospodářského poklesu. Práce nejprve představuje teoretická východiska trhu práce, různé formy nezaměstnanosti a specifika Velké recese v německém kontextu. Následně se zaměřuje na systém Kurzarbeit – jeho principy, historický vývoj a konkrétní uplatnění během krize. Pomocí sekundární analýzy statistických dat z dostupných národních a mezinárodních zdrojů je sledován vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti mužů v letech 2007 až 2010. Výsledky ukazují, že Kurzarbeit významně přispěl ke zmírnění dopadů krize na mužskou pracovní sílu, zejména v průmyslových sektorech, které byly recesí nejvíce zasaženy. Práce rovněž reflektuje genderové rozdíly v účasti na programu a nabízí doporučení pro budoucí nastavení obdobných opatření v časech ekonomických otřesů.
Vedoucí práce: Patrik Šváb
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses