Zlepšení využití dřeva ve stavebnictví v České republice s přispěním zahraničních zkušeností - Oriniak, Štěpán; Štěpánek, Petr; Grmelová, Nicole, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
V kontextu rostoucí důležitosti využívání ekologických postupů ve stavebnictví je, zejména za účelem přímého snižování uhlíkové stopy, využívání dřeva jako stavebního materiálu stále více vnímáno jako klíčový prvek udržitelného rozvoje. Dřevo je oproti jiným materiálům používaným ve stavebnictví nejen poměrně snadně obnovitelným zdrojem, nýbrž také materiálem, který má schopnost na sebe vázat uhlík a v neposlední řadě je rovněž známé svou značnou energetickou efektivitou. Dalo by se tedy říci, že dřevo má nejlepší předpoklady stát se materiálem budoucnosti. Autor si zároveň toto téma vybral, protože se domnívá, že Česká republika má historicky daný potenciál pro zpracování dřeva a tato tradice by se dala využít k plošnému přechodu na využívání dřeva jako hlavního materiálu ve stavebnictví, a to možná vhodněji a efektivněji, než tomu bylo doposud. Cílem práce je porovnání politiky pro podporu využití dřeva ve stavebnictví v ČR a v zahraničí, na základě konkrétních zjištění pak stanovit doporučení pro lepší a větší využití tohoto materiálu ve stavebnictví na našem území. Pro potřeby naplnění cíle autor mimo jiné komunikoval se společností Nema s.r.o. zabývající se výrobou dřevostavebních panelů.
Vedoucí práce: Petr Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses