Metodiky sběru dat o remitencích – silné stránky, nedostatky a výzvy na příkladu Egypta, Saúdské Arábie a Spojených arabských Emirátů - Pípla, Jan (2025)
Bakalářská práce Metodiky sběru dat o remitencích – silné stránky, nedostatky a výzvy na příkladu Egypta, Saúdské Arábie a Spojených arabských Emirátů se zabývá metodikami sběru dat o remitencích v Egyptě, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Ve všech zkoumaných zemích hrají remitence velkou roli, jejich přesné zachycení však s sebou nese celou řadu výzev, a to především kvůli velkému množství transakcí, které jsou zaslány různými remitenčními kanály, z nichž některé je velmi složité sledovat. Cílem práce je identifikovat rozdíly mezi jednotlivými metodikami, důvody k nim vedoucí a poukázat na jejich silné i slabé stránky. V prvních dvou kapitolách je využíváno především sekundárních zdrojů, aby mohl být vytvořen patřičný kontext, který umožní komparaci metodik. Ta je provedena ve třetí kapitole. Pro informace o metodikách jsou použity primární dokumenty přímo od institucí daných států zodpovědných za sběr dat o remitencích. Na konci třetí kapitoly jsou metodiky porovnány pomocí SWOT analýzy. Z uvedeného tedy vyplývá, že práce je komparativní případovou studií. V závěru práce dochází k tomu, že metodiky Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů nejsou zcela jasné. Je také vyhodnoceno, že silnou stránkou egyptské metodiky je to, že se snaží odhalit nejen formální remitence, ale i ty neformální. Jsou ovšem shledány i nedostatky v tom, jakým způsobem je to v zemi prováděno. V případě Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů je poukázáno na schopnost zachytit velmi dobře formální remitence, zároveň je ale identifikována i slabá stránka metodik těchto zemí, která spočívá v nesledování neformálních remitenčních kanálů.