Whistleblowing a jeho regulace v České republice - Grossmann, David (2025)
Velice dlouhou dobu neexistovala v České republice žádná právní úprava zaměřující se na ochranu oznamovatelů protiprávního jednání. V roce 2019 však vešla v účinnost příslušná směrnice Evropské unie a na jejím základě vznikl v roce 2023 zákon č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů. Cílem práce je zmapovat aktuální právní úpravu oznamování protiprávního jednání (whistleblowingu) pomocí analýzy právních předpisů, formou konzultace s pověřenými osobami zjistit, jakým způsobem funguje zřizování oznamovacích kanálů v rámci českých společností a vyhledat a seznámit čtenáře s českými i zahraničními kauzami s aspektem whistleblowingu. Práce by měla jak poskytnout komplexní pohled na právní úpravu a její koexistenci s ostatními právními předpisy, tak umožnit čtenáři udělat si představu o důležitosti whistleblowingu a jeho přítomnosti v praxi.