Whistleblowing a jeho regulace v České republice - Grossmann, David; Levý, Jan; Andreisová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Velice dlouhou dobu neexistovala v České republice žádná právní úprava zaměřující se na ochranu oznamovatelů protiprávního jednání. V roce 2019 však vešla v účinnost příslušná směrnice Evropské unie a na jejím základě vznikl v roce 2023 zákon č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů. Cílem práce je zmapovat aktuální právní úpravu oznamování protiprávního jednání (whistleblowingu) pomocí analýzy právních předpisů, formou konzultace s pověřenými osobami zjistit, jakým způsobem funguje zřizování oznamovacích kanálů v rámci českých společností a vyhledat a seznámit čtenáře s českými i zahraničními kauzami s aspektem whistleblowingu. Práce by měla jak poskytnout komplexní pohled na právní úpravu a její koexistenci s ostatními právními předpisy, tak umožnit čtenáři udělat si představu o důležitosti whistleblowingu a jeho přítomnosti v praxi.
Vedoucí práce: Jan Levý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses