Švarcsystém v českém prostředí - Šebková, Valérie (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou švarcsystému, tedy specifickou formou nelegálního zaměstnávání, která je maskována jako podnikání fyzické osoby. Tento jev se na území ČR rozšířil v 90. letech minulého století v souvislosti s politickými a ekonomickými změnami vzniklými po Sametové revoluci a dodnes vyvolává řadu právních, ekonomických i sociálních dopadů. Cílem práce je analyzovat tento fenomén a posoudit jeho dopady na jednotlivé aktéry. Práce využívá deskriptivní, komparativní a analytickou metodu. Vymezuje základní právní rámec pracovněprávních vztahů a podnikání, dále se zabývá samotným švarcsystémem a popisuje jeho historii, podstatu a motivaci pro jeho využívání. Pozornost je věnována i specifickým případům, jako je například role online platforem nebo postavení sportovců v pracovním právu. Závěrečné části práce se věnují dopadům a kontrolám švarcsystému. Práce reaguje na aktuální diskusi o podobě trhu práce a poskytuje ucelený pohled na tento druh nelegálního zaměstnávání.