Postavení žen v diplomacii : Případová studie zemí V4 - Padalíková, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj postavení žen v diplomacii v zemích V4 od 90. let 20. století, přičemž klade důraz na identifikaci překážek, kterým ženy v oblasti diplomacie čelí. Cílem práce je zkoumat, jak se postavení žen v diplomacii vyvíjí v jednotlivých členských státech V4, a poukázat na podobnosti a rozdíly v jejich přístupech z hlediska genderových otázek. Teoretická část práce vychází z konceptů feminismu v mezinárodních vztazích, genderu a žen v diplomacii. Dále popisuje faktory ovlivňující účast žen v diplomacii. Výzkumná část je realizována prostřednictvím kombinace kvantitativní a kvalitativní analýzy faktorů, které ovlivňují současné postavení žen v zahraniční službě v regionu V4. Jedná se například o konzervativní hodnoty, procentuální zastoupení velvyslankyň, problematiku mateřské dovolené či politizace výběrového řízení na diplomatické pozice. Výsledky této práce vykazují jak podobnosti, tak rozdíly mezi jednotlivými státy. Všechny země například sdílí konzervativní hodnoty, jsou ovlivněny genderovými stereotypy, vykazují pozitivní tendenci v růstu zastoupení velvyslankyň, avšak jednotlivá ministerstva zahraničních věcí zavádí odlišná opatření pro diplomatky, a tudíž se liší i nynější procentuální zastoupení žen na velvyslaneckých pozicích.