Politika USA z pohledu realismu : případová studie Ukrajina - Mrózek, David (2025)
Tato práce se zaměřuje na analýzu zahraniční politiky Spojených států amerických ve vztahu k Ukrajině v období let 2014–2022. Cílem je ověřit, zda kroky USA v tomto období odpovídaly předpokladům realistické teorie mezinárodních vztahů, zejména principům maximalizace moci a udržování mocenské rovnováhy. USA od konce druhé světové války hrají klíčovou roli v evropské bezpečnosti, přičemž jako globální mocnost v unipolárním systému musí pružně reagovat na proměny situace v dříve stabilních regionech, jako je Evropa. Realistické paradigma, zaměřené na otázky moci a konfliktu, je pro analýzu tohoto vztahu obzvlášť vhodné. Výzkum ukázal, že Spojené státy ve sledovaném období nejednaly v plném souladu s principem maximalizace moci, nicméně jejich přístup ve velké míře reflektoval snahu o udržení mocenské rovnováhy v regionu. Zároveň bylo identifikováno, že strategické kroky USA byly částečně ovlivněny i globálním kontextem, zejména rostoucím vlivem Číny, na který musely Spojené státy adekvátně reagovat.