Politika USA z pohledu realismu : případová studie Ukrajina - Mrózek, David; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce se zaměřuje na analýzu zahraniční politiky Spojených států amerických ve vztahu k Ukrajině v období let 2014–2022. Cílem je ověřit, zda kroky USA v tomto období odpovídaly předpokladům realistické teorie mezinárodních vztahů, zejména principům maximalizace moci a udržování mocenské rovnováhy. USA od konce druhé světové války hrají klíčovou roli v evropské bezpečnosti, přičemž jako globální mocnost v unipolárním systému musí pružně reagovat na proměny situace v dříve stabilních regionech, jako je Evropa. Realistické paradigma, zaměřené na otázky moci a konfliktu, je pro analýzu tohoto vztahu obzvlášť vhodné. Výzkum ukázal, že Spojené státy ve sledovaném období nejednaly v plném souladu s principem maximalizace moci, nicméně jejich přístup ve velké míře reflektoval snahu o udržení mocenské rovnováhy v regionu. Zároveň bylo identifikováno, že strategické kroky USA byly částečně ovlivněny i globálním kontextem, zejména rostoucím vlivem Číny, na který musely Spojené státy adekvátně reagovat.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses