Digitální nomádství a jeho vliv na lokální ekonomiku Thajska - Fialová, Eliška; Hinčica, Vít; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce zkoumá ekonomický dopad digitálních nomádů na lokální ekonomiku Thajska, které patří mezi nejvyhledávanější destinace tohoto typu turistů. Digitální nomádství je rostoucím globálním trendem spojujícím práci na dálku s cestováním a je vnímáno jako forma udržitelnějšího turismu. Cílem práce je kvantifikovat ekonomické přínosy digitálních nomádů pro thajskou ekonomiku pomocí sekundárních dat a vlastního dotazníkového šetření. Analyzovány jsou přímé přínosy ve formě daní z příjmu z pronájmu a DPH, poplatků za víza a potenciálně i pojištění. Výpočty ukazují, že digitální nomádi se v roce 2023 podíleli téměř jedním procentem na tvorbě thajského HDP, a jejich spotřeba přináší do ekonomiky více než 0,6 miliardy USD ročně. Dotazníkový výzkum dále potvrzuje, že skutečné výdaje digitálních nomádů v Thajsku výrazně přesahují průměrné životní náklady v zemi. Práce tak přináší nový pohled na roli digitálních nomádů jako ekonomicky významného segmentu a otevírá prostor pro další výzkum v této oblasti.
Vedoucí práce: Vít Hinčica
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses