Význam lokálních produktů v restauracích Jihočeského kraje - Strnadová, Anna; Lukášová, Renata; Nencková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na význam využívání lokálních produktů v restauracích Jihočeského kraje. Cílem je zjistit, jak restaurace v regionu přistupují k lokálním surovinám, jaké přínosy a překážky s sebou tento přístup nese a zda může být nástrojem pro posílení regionální identity a udržitelného rozvoje. Teoretická část se věnuje fungování gastronomických zařízení, pojmu udržitelnosti a charakteristice lokálních produktů. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu formou hloubkových rozhovorů s pěti restauracemi zapojenými do spolku Jíme Jih. Výsledky ukazují, že restaurace vnímají lokální suroviny jako přínosné z hlediska kvality, autenticity a podpory místních producentů, avšak potýkají se s výzvami, jako jsou vyšší ceny, omezená kapacita lokálních farmářů a sezónní dostupnost. Práce přináší návrhy doporučení pro efektivnější zapojení lokálních produktů do restauračního provozu a podněty pro další výzkum v oblasti regionální udržitelnosti a gastroturismu.
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses