Vyhodnocení přijímacího procesu průvodců na památkových objektech - Šourová, Kristýna; Lukášová, Renata; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na přijímací procesy průvodců na památkových objektech v České republice, a to zejména na sezónní pracovníky, kteří tvoří podstatnou část průvodcovských týmů. Cílem práce je popsat jednotlivé fáze tohoto procesu a zhodnotit jejich efektivitu. V úvodních kapitolách je provedena rešerše odborné literatury a dalších relevantních zdrojů. Vymezeny jsou klíčové pojmy z oblasti personálního managementu, specifika sezónnosti v cestovním ruchu a role průvodce na památkovém objektu. Následující kapitoly představují organizaci Národní památkový ústav v roli zaměstnavatele průvodců na památkách a popisují personální a finanční specifika jeho provozu. Poslední kapitola práce se věnuje vybranému památkovému objektu – klášter Plasy. Výzkumná část je realizována formou případové studie, která kombinuje kvalitativní metodu polostrukturovaných rozhovorů se správou objektu a primární i sekundární analýzu dat. Doplněna je vlastními zkušenostmi autorky získanými několikaletou praxí na pozici průvodce. Výsledky výzkumu hodnotí efektivitu přijímacího procesu dle stanovených metrik, jako jsou rychlost obsazení pozic, míra retence a fluktuace nebo náklady na nábor a zaškolení. Závěrečná část práce identifikuje silné a slabé stránky daného procesu a upozorňuje na případné výzvy. Závěr rovněž otevírá prostor pro nadcházející výzkum, který by pokryl širší vzorek objektů napříč památkovým sektorem.
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses