Stravování hostů lázeňských zařízení v Poděbradech - Šťastná, Justýna (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky hostů lázeňských zařízení v Poděbradech a zkoumá, do jaké míry pacienti s předepsanými dietami a wellness návštěvníci dodržují zásady zdravé výživy. Práce se dále zaměřuje na rozdíly mezi těmito dvěma skupinami a vliv stravovacích zvyklostí na efektivitu lázeňské péče. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy jako je zdravý životní styl, lázeňská péče, wellness turismus a dietní režimy. V praktické části je realizován předvýzkum, který kombinuje kvantitativní šetření formou dotazníku a kvalitativní výstupy získané komunikací se stravovacím úsekem Lázní Poděbrady. Výsledky naznačují, že pacienti častěji respektují předepsaný režim, zatímco wellness hosté preferují volnost výběru. Práce přináší doporučení pro další výzkum, včetně nutnosti rozlišovat přístupy ke stravování podle typu klientely a posilování výživové edukace v lázeňském prostředí.