Vliv interkulturní komunikační kompetence zaměstnanců recepce na kvalitu poskytovaných služeb v hotelnictví - Logvinova, Kseniia; Lukášová, Renata; Nencková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vliv interkulturní komunikační kompetence zaměstnanců recepce na kvalitu poskytovaných služeb v hotelnictví. Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň interkulturní komunikační kompetence u zaměstnanců recepce mezinárodních hotelů v Praze a vyhodnotit, jak tato kompetence ovlivňuje každodenní provoz, týmovou spolupráci a celkovou úroveň služeb poskytovaných hostům z různých kulturních prostředí. Vedlejším cílem je zjistit, zda zaměstnanci vnímají potřebu dalšího profesního rozvoje v této oblasti. Teoretická část práce představuje klíčové definice a modely interkulturní komunikační kompetence, s důrazem na jejich aplikaci v hotelnictví. Následně byl proveden vlastní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů s recepčními vybraných hotelových zařízení. Výsledky ukazují, že interkulturní kompetence má pozitivní vliv na efektivní komunikaci s hosty a podporuje profesionální týmovou spolupráci, zejména v kulturně rozmanitém prostředí. Význam této kompetence se však liší v závislosti na složení klientely, zkušenostech zaměstnanců a přístupu hotelového vedení k interkulturnímu vzdělávání. Závěry práce poukazují na důležitost cíleného rozvoje těchto dovedností, zejména tam, kde je snahou poskytovat nadstandardní, individualizované služby. Zároveň však většina zaměstnanců vyjadřuje spokojenost se svou stávající úrovní znalostí a další vzdělávání v této oblasti nepovažuje za nezbytné.
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses