Analýza procesu realizace mezinárodní námořní přepravy ve vybrané logistické společnosti - Krobová, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu procesu námořní nákladní přepravy ve vybrané logistické společnosti, konkrétně na identifikaci rizik a klíčových oblastí pro zlepšení efektivity v přepravním řetězci. Analýza je dále založena i na multikriteriálním porovnání rejdařů, dle parametrů zadaných vybranou logistickou společností pro konkrétní přepravní operaci. V první polovině práce, která je teoretickým základem pro experimentální část, je popsán význam a stručný historický vývoj nákladní námořní přepravy, definována role zasílatele a jeho význam v procesu přepravy. Pozornost je nadále věnována i klíčovým logistickým prvkům potřebných k realizaci přepravy, jako lodě, kontejnery a způsoby jejich doručení na PoD (Place of Delivery). Druhá polovina práce pojednává o současném průběhu přepravního procesu v AirSea divizi vybrané společnosti, využívaných přístavech a jsou zde identifikována rizika a překážky ovlivňující průběh přepravy. To zahrnuje především zhodnocení rejdařů pomocí metody TOPSIS a vyhodnocení rizik metodou FMEA. Cílem této diplomové práce je zanalyzovat přepravní proces v konkrétní logistické společnosti a identifikovat v něm klíčové oblasti pro zlepšení efektivity. Zároveň, na základě firmou zadaných kritérií, určit optimálního partnera pro logistickou operaci.